Donderdag 13 maart

Het wordt een lange reisdag met eerst een rit van Mbarara naar Entebbe via Kampala, en dan een nachtvlucht naar Nederland. Aankomst in Nederland vrijdagmorgen rond 06.00 uur.

Deze keer wel gestopt bij de evenaar!

Woensdag 12 maart

Weer een heel moeizaam internet, helpt niet echt om eea klaar te krijgen.

Geen bezoeken meer gebracht aan een of andere instantie. Wel geprobeerd contact te maken met leveranciers. Verder toch een shop gevonden met aardige dingen, en bij een gezamenlijke lunch met een aantal mensen, kreeg ik zomaar een presentje van boomschors mee!

De Bodaboda heb ik nog niet gebruikt!

Nu koffers pakken, en morgen op weg naar Nederland!

Dinsdag 11 maart

Vandaag eerst naar een melkverzamelpunt gegaan. Dit is van een regionale cooperatie waar de boeren, binnen een straal van 20 km hun melk afleveren.

Voor het eerst kraanvogels zien vliegen, te laat voor een foto!
Verder mijn draft report opnieuw vorm gegeven.

Het hotel is nu bezet door pastoors, die hier een vier-daags congres houden. Zelfs de muziek in het hotel is christelijk geworden.

Gezocht naar een handicraft-shop, maar nog niet gevonden. Wel sinaasappels!

Maandag 10 maart 

het lijkt wel of er al dagenlang heel weinig mensen in het hotel verblijven.

Vandaag een bezoek programma. Eerst naar een overheidsinstantie die zich bezig houdt met de ontwikkeling van de zuivel in Uganda. De manager was ook niet zo erg thuis in zuivering, was ook geïnteresseerd in de huidige stand en regelde een bezoek aan een concurrerende draaiende zuivelindustrie om de zuivering te bekijken, was leerzaam.

Later op de dag regelde hij met wat moeilijkheden een bezoek aan de nieuwe Nile-brouwerij, met een prima zuivering.

Later afscheid genomen van de lokale PUM-man, en mijn rapport weer uitgewerkt.

Zondag 9 maart.

Weer een normale rustdag. Wat gaan lopen in de omgeving, eindelijk eens appels gezien (en gekocht), omdat kennelijk vooral bananen worden gegeten en geproduceerd en minder ander fruit.

In de middag twee uur in het zwembad bij het hotel verpoosd, mijn horloge verzopen, en 's avonds mijn rapport kwijtgeraakt.

Maar een mooie dag was het wel

Zaterdag 8 maart

Vandaag naar het Queen Elizabeth national park, op zo'n 150 km van Mbarara. gelukkig besloten niet al te vroeg weg te gaan, maar om 9 uur. Normaal is 6 uur om kans te hebben wat meer wild te zien, maar later bleek er smorgens geen enkele leeuw te zijn gespot. Tijdens mijn paar uur in het park heb ik wel vele grote dieren gezien, olifanten, hippo's, buffels, allerlei soorten herten enzo, zwijnen, maar ook veel schitterende vogeltjes. Toch gelukkig dat ik een gids mee had gekregen, want die wist er alles van, kon 500 vogels nadoen.

Overigens bij vertrek, moesten we ineens stoppen omdat een groep olifanten het pad wilde oversteken!

Uiteindelijk om 17 uur terug, kamer weer geruild, maar wel goed geslapen.

Vrijdag 7 maart

Wat overleg en typen, bezoek waterboard en energiebedrijf om prijzen te verzamelen. 

De directeur zal volgende week voornamelijk in het buitenland zijn, dus heb ik wat meer vrijheid volgende week.

Voorbereiding voor een bezoek aan het Queen Elizabeth nat. park op zaterdag!

Je ziet overigens overal groepen motorrijders en auto's staan, die wachten allemaal op klanten.

In de avond begon er een party bij het zwembad, keiharde muziek om 24 uur nog niet afgelopen. Om 01 uur ben ik zo boos geworden, dat ze mij ter compensatie de grootste kamer van het hotel aanboden, waar ik geen last van de muziek zou hebben. Dus verhuisd midden in  de nacht. 

Donderdag 6 maart

Nu verder praten met een civiel en een zuiveldeskundige over de getallen. Uiteindelijk overeenstemming bereikt over de getallen en de vereiste waterkwaliteit!

In de avond een paar km buiten Mbarara gaan eten met de PUM-representative. Hij betaalt ca. 10 % van zijn universiteitssalaris aan electriciteit! En toen viel de electricitit weer uit, zoals ook al urenlang in de middag het geval was, incl. uitval van internet.

Opnieuw in het hotel een honderttal Cola mensen voor een teambuilding met veel lawaai.

Woensdag 5 maart 2014,

Vandaag weer in gesprek met de engineer uit Kenia, later aangevuld met een civiel engineer die eerder in het project design werk heeft gedaan in dit project. Met z'n allen naar de site om beslissingen te nemen over de  lay-out.

Ik had er niet op gerekend, dus geen pet bij me, en de zon bleek behoorlijk te branden. Inmiddels is het om 17.00 uur wel weer 30 C.

Dinsdag 4 maart.

Gisteravond laat verhuisd naar het Lake View hotel. Hier lekker gegeten en geslapen. Vanmorgen heerlijk ontbeten in de zon op het terras met uitzicht op het meer! Veel beter dan in de stad!

Vandaag verder op het kantoor stukken gelezen over milieu audits, en later gesproken met de engineer die het hele design maakt. Hij komt uit Kenia en is actief in vele landen, kwam vandaag uit Ruanda.

Maandag 3 maart

Inderdaad slecht geslapen. Nu bij ucccu op kantoor met wifi, want in het centrum was het netwerk uitgevallen. Inmiddels de lege ruwbouw gezien van de toekomstige zuivelfabriek. Onderweg vliegen overal maraboe's, ook witte en zwarte ibissen.

Ook het betere hotel bezocht, maar ik moet nog onderhandelen met ucccu over de kosten.

Als het vochtiger wordt in de lucht is het hier echt heet bij 28 C.

Verder zie je overal steenovens en kool-branderijen en groene bananen.
Er wordt kennelijk veel op houtskool gekookt, ook met bananen

 

 

Zondag 2 maart

Een lange reisdag van Entebbe, via Kampala voor een gesprek met de general manager, naar Mbarara. In totaal 6 uur onderweg. Verkeer viel wel mee, niet erg druk of gevaarlijk.

Hotel viel niet mee, direct aan de hoofdweg, geen wifi, ongezellig restaurant. Morgen zoeken naar wat beters.

Overigens een zebra gezien, helaas dood aan de kant van de weg.

zaterdag, 1 maart 2014

Inderdaad, vandaag afgereisd naar Uganda voor het adviseren van een zuivelbedrijf over afvalwaterbehandeling. Een tamelijk lange vliegreis, wel met de KLM, van zo'n 10 uur met een tussenstop in Kigali, waar je niet uit het vliegtuig mag, en dan terug naar Entebbe. Werd hier wel heel vriendelijk afgehaald door hotelmensen, eerst over een mooie weg, daarna zandpad. Ben benieuwd hoe het hotel er uitziet bij daglicht (goed!). Ze hebben wel goed koud bier en Wifi, maar de bar ging dicht toen ik aankwam. (Airportview hotel).

De temperatuur is momenteel overigens 25 C, op een hoogte van ca. 1000 m.